dijous, 9 de desembre del 2010

VIQUIPÈDIA

Una de les tasques d’aquest blog col·laboratiu era dur a terme una “blogosfera educativa”. Un dels blogs més relacionats amb el nostre tema és “Internet com a espai de publicació individual o compartida”. En aquesta veurem informació de una de les entrades que es va publica en aquest blog. Com ja s’ha dit en entrades anteriors molta de la informació que trobem per Internet és penjada per gent anònima i per tant no podem saber si realment és del tot fiable. Una de les pàgines web més emprades pels usuaris és Viquipèdia. En aquest web pot contribuir tot el que vulgui, simplement s’ha d’enregistrar i crear una entrada. Aquesta font d’informació és internacional, ja que està en més de 195 idiomes, per tant, es pot veure la gran importància que té.


Tal i com es diu en l’entrada del blog, hi ha tres característiques que són l’essència del projecte de Viquipèdia:
·         El principal objectiu de Viquipèdia és arribar a crear una enciclopèdia aparti de diferents articles publicats pels usuaris. En general, es segueix unes normes estrictes per tal que la informació que es penja sigui adequada, fiable i neutra.
·         Si un article que ha estat publicat en la pàgina no és del tot fiable o hi ha algun detall que no és real, qualsevol usuari pot modificar-lo. Per tant, podem veure, que aquesta pàgina és fiable per extreure informació ja que en general és revisat tant per usuaris com per la pròpia web. Tot i això, cal destacar que pel simple fet que tothom pugi accedir fa que hi hagi cops que el que es penja no sigui del tot veritable.
·         “És de contingut obert i utilitza la llicència GFDL i compatibles”.

Per completar la informació sobre aquesta font de documentació explicarem una mica la pàgina
El primer que hem de fer per publicar una informació a Viquipèdia és crear un compte. Alhora de fer-lo se’ns demana el nom d’usuari i la contrasenya i el nostre correu electrònic. Un cop realitzat aquest pas se’ns ofereix diferents tasques a realitzar. Una d’elles és veure la introducció per conèixer una mica més  el web.




En la introducció s’indica que és Viquipèdia, quins són els serveis que ofereix i com podem crear un article. També hi ha informació de com es pot editar un article ja existent i quines són les pautes bàsiques per crear un bon article.
Quan ens trobem davant d’un article que el trobem erroni o no del tot veritable i per tant el volem modificar, a la part inferior trobem que posa “modifica”. Hem de fer un clic i ja podem començar a escriure el que volem.  





1er pas



2n pas


Per tant podem veure que Viquipèdia és una gran font de documentació, que en general és fiable, tot i que no sempre, ja que tothom pot accedir i penjar un article.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada