dilluns, 6 de desembre del 2010

Què és font d'informació a Internet?

Molts professors es troben amb el cas de què els seus alumnes han copiat literalment d’Internet els treballs que entreguen. És fàcil passar-se documents entre ells, penjar-los a Internet, trobar alhora la mateixa informació necessària pel treball... i això porta a que finalment tots tinguin el mateix o semblat treball per entregar.

La majoria de joves no contrasten ni comproven les fonts que cerquen a Internet, ja que els cercadors d'Internet són una eina universal, ràpida i en moltes ocasions eficaces. No obstant això, la utilització d'Internet com una font d'informació per a certs treballs constitueix una arma de doble tall i hem de ser curosos a l'hora d'escollir quins documents ens són útils i quins no.

Cal citar sempre la font d’informació de la teva recerca. Per tant, Maria Rubio Lacoba ens ofereix en el llibre Teoria i Pràctica de la Documentació Informativa (ISBN: 84-344-1293-4) algunes pistes per poder identificar el que pot ser considerat com a font, o no, a Internet. ( Traduiré les seves cites al català).




- La autoria de la informació. Es donen molts casos en els quals es recupera informació que no pot ser atribuïda a cap persona o institució ja que no ve signada. A Internet, qualsevol pot produir informació però el fet que es trobi a la Xarxa no vol dir que pugui considerar com una font vàlida. Per això, hem d'escollir aquelles fonts que, per la seva trajectòria analògica o digital, ja vinguin avalades amb cert prestigi o reconeixement. 





- La caducitat de la informació. Si la presència a la Xarxa de moltes de les informacions no vénen signades, hauríem de preguntar quantes d'elles vénen datades. La data de qualsevol document és imprescindible per conèixer el grau d'actualitat o de l'actualització de les dades que ofereix. No obstant això, a la Xarxa moltes informacions no tenen data de publicació, pel que hem de ser cautelosos a l'hora de recollir les seves dades.


- La Internet Profunda. Malgrat els grans esforços que realitzen els motors de cerca per a la indexació de la major quantitat de pàgines possibles, el fet és que hi ha una part de la Xarxa a la qual aquests no arriben a registrar. A aquesta part de la Xarxa, és coneguda com la Internet Oculta o Profunda que condensa milers de milions de pàgines. La Internet Invisible conté tant a bases de dades els continguts no són accessibles sense registre previ com un altre tipus de fonts d'informació com catàlegs de biblioteques, bases de dades bibliogràfiques, revistes electròniques (en les que cal un registre previ i les que només es pot recuperar la informació mitjançant cerques a la base de dades), documents en formats no indexades, obres de referència: enciclopèdies, diccionaris ... en les quals cal interrogar la base de dades per accedir al contingut, etc.


- Informació - Coneixement. El propi fet de l'existència de certa informació sobre un tema no vol dir que sigui convenientment aprofitada. El seu pes específic l'atorga l'ús, la gestió, l'explicació en unes coordenades - espai temporals que fem d'ella, de fet, la informació malentesa pot degenerar en justament el contrari: A la desinformació, d'una banda, i també en la infoxicació . 


- El soroll documental. Davant la quantitat d'informació que es genera a cada segon a Internet, no és infreqüent que a l'hora de recuperar documents ens topem amb alguns que ens resulten completament irrellevants o poc ajustats a les nostres necessitats informatives. Aquests documents són els que s'anomenen soroll documental, depenent de la quantitat de soroll que recuperem haurem de plantejar les nostres estratègies informatives i les fonts d'informació que estem utilitzant.

Aquí us adjunto un mapa conceptual, que he fet jo mateixa, amb les ideas principals d'aquesta entrada i per tant, del que és una font d'informació a internet.


Clica sobre la imatge per veure el mapa.

Per tant, hem de tenir present que no tot el que nosaltres denominem font d'informació és fiable, respon a les nostres necessitats, i per tant és coma tal font d'informació. Primer cal saber si allò que em cercat és realment una font d'informació i després, seguir les pistes de la Maria Rubio Lacoba per saber si aquella font és correcta, verdadera i segueix les expectetives que volem trobar en ella.



1 comentari:

  1. Crec que és bastant interessant aquesta publicació, ja que és important saber avui en dia quines són les veritables fonts de documentació que podem trobar.

    ResponElimina