divendres, 12 de novembre del 2010

Hi ha alguna forma de saber si una informació d'Internet és fiable o no?

"Internet com a font de documentació", aquest és el tema que ens ocupa el nostre bloc compartit. Realment la informació que extreiem d'Internet és del tot fiable? Avui en dia, cada cop està prenen més paper, deixant de banda altres fonts d'informació (que possiblement són més fiables) com les biblioteques i en sí els llibres. Així doncs, podríem dir que Internet és del tot segur? La informació que ens proporciona és del tot fiable? Com podem saber si això és així? Hem de recòrrer a algunes pàgines en concret? Aquestes són algunes de les preguntes que intentarem respondre.

En general, la informació que es publica a Internet no passa per cap tipus de revisió prèvia per part de ningún professional del sector i per tant no segueix cap tipus de normes. Tot el que es publica a la red hauría de passar unes certes revisions per tal de ser fiable alhora de publicar-se, però no és així. Així doncs us proposem alguns dels criteris per tal de discriminar quines són les pàgines de les quals ens podem fiar i quines no.
  • Autoritat: aquest és un dels criteris més rellevants ja que saber qui és l'autor de l'escrit ens aporta molta informació alhora de valorar si allò és fiable o no. Podem documentar-nos qui és l'autor, ja que hi ha moltes pàgines en les que tothom pot accedir i penjar una informació i per tant no sabem si això és fiable o no. Un exemple d'aquest tipus de pàgina és "El Rincón del Vago", en la que tant alumnes com professors poden penjar la informació que vulguin. Així doncs, molts cops saben qui és l'autor més o menys ja ens pot aportar alguna creabilitat.
  • Un concepte que també va molt lligat a l'autor és si té alguna relació amb algun tipus d'Institució i si aquesta té control del que s'esta publicant a la xarxa.
  • Actualitat: saber si la informació és actual o no és molt important, ja que a les pàgines web es van actualizant les informacions i per tant hem d'observar si hi ha dates de publicacions o no. Un exemple és el següent, indicat amb un requadre vermell la data.


  • Audiència: tal i com hem dit anteriorment, l'autor és molt rellevant però també ho és el que ho llegeix. Saber i informar-se quin tipus de gent va a aquella pàgina concret (tant sigui per comentaris que es posin, per com i a qui està dirigit) és important per saber si és fiable o no.
  • Intencionalitat: saber quins són els objectius, el que preten l'autor amb aquella pàgina ens donarà molta informació. És diferent si una persona simplement ens vol informar d'un fet que si ens vol convènçer, ja que les seves paraules seren més objectives o menys.

Així doncs, després de seguir aquests criteris, molts cops ja sabrem si una informació que s'ens dona és fiable o no, tot i que no sempre podrem està segurs, ja que Internet, com hem dit al principi és una xarxa en la que tothom pot accedir, ja que és públic.


Aquesta informació s'ha extret de dues pàgines: Jcmias.Net i d'un format PDF de la següent pàgina: redc.revistas.csic.es/index.php/redc/article/download/226/282

1 comentari: